הרעלת חיות מחמד, כולל הרעלת כלבים היא תופעה לא נדירה, שחשוב מאוד להכיר. לא תמיד זה נעשה בזדון ולא תמיד מדובר ממש ברעל. אך אופי הדברים הוא כזה, שהנזק עשוי להיות משמעותי ומהיר. האם יש מה לעשות בנידון? בהחלט. בואו נראה מה זה אומר:
סכנה מיוחדת אך משמעותית
החל מרכישת גור כלבים חמוד ועד מפגש לא נעים עם בית קברות לחיות, עשוי לעבור זמן קצר להפליא. זאת, במידה והכלב נתקל בסכנה כלשהיא שמביאה למותו. לרוב, זה קורה בגלל תאונות כגון תאונות דרכים, אך האמת, שמדובר בתופעה נדירה יחסית. אחד מהחריגים לכלל זה, הוא נושא ההרעלות, אשר עלול לגרום לנזק מהיר וחמור ואף למוות. במיוחד ככל שמדובר בכלב קטן יחסית ובהתאם לכמות החומר הרעיל. מקור מרכזי להרעלות הם חומרי הדברה שמפוזרים בחוץ, כגון רעל עכברים.
הרעלת כלבים שלא בגלל רעל
המילה "רעל" מתקשרת כמובן לחומר שנועד להזיק, אך למעשה, יש גם מקרי הרעלה שלא בגלל רעלים ממש. חומרים נוספים עלולים להביא לנזק מהיר ואף למצבים בהם נדרשת הרדמת כלבים. למשל
- מאכלים מזיקים – שוקולד ידוע כרעיל לכלבים. מדובר למעשה בקקאו, שהוא המרכיב המרכזי בשוקולד. מוזר ככל שזה נשמע, כלבים לא מגיבים טוב בכלל, גם לענבים או לצימוקים. שום ובצל שמוכרים לנו כטובים מאוד לבישול, מסוכנים גם הם לכלב! וגם אגוזי מקדמיה ואבוקדו נחשבים מסוכנים ואף רעילים.
- תרופות – תרופות הן בדרך כלל חומרים כימיים יוצאי דופן בריכוז גבוהה והן עלולות להיות רעילות. לכן חיוני לשמור אותן הרחק מהידיים של ילדים או של בעלי חיים. יש גם מצבים שבהם הבעלים של בעל החי נותן לו מתוך חוסר ידע, תרופה לבני אדם (אל תעשו זאת!).
- צמחים ופרחים – כלב שמשוטט בחוץ, עלול לכרסם צמחים שונים ואת הפרחים שלהם. חלקם רעילים והכלבים פשוט לא מודעים לסכנות.
- הממתיק קסיליטול – הרעלת כלבים עלולה להיגרם גם עקב אכילת מאכלים אשר מומתקים באמצעות קסיליטול.
הרעלת כלבים – התסמינים שיסייעו לאבחן
יש למצב של הרעלת כלבים תסמינים די ברורים. סימני הרעלה בכלבים כוללים בדרך כלל שילשולים והקאות, כדרך של הכלב לנסות להוציא מהגוף את הרעל. הרעל עצמו
עשוי לגרום לתופעות שונות, בהן בולטים במיוחד רעידות וחוסר תאבון, חוסר קואורדינציה ואף אובדן שיווי משקל.
אז מה עושים במקרה של הרעלת כלבים?
הדבר העיקרי שחשוב במקרים של הרעלת כלבים זו התגובה המהירה. כמובן, להביא את החיה בהקדם לווטרינר. יש שממליצים לפני כן גם לגרום להקאה, אך כדאי להיזהר בנוגע להמלצה זו. לכאורה, היא נשמעת הגיונית מאוד וייתכן שזה אחד הדברים שווטרינר יעשה. אבל לגרום הקאה בבית לבד, עשוי לסבך את העניינים. המלצה מקובלת, היא לעשות זאת באמצעות מלח שולחן מומס שמכניסים לגרונו של הכלב. אלא שמלח עלול בעצמו לגרום להרעלה! לכן ההמלצה היא להעדיף מי חמצן (hydrogen peroxide) 3%, שנותנים עם מזרק לפה של הכלב. מה הכמות שיש לתת? זה כבר תלוי בגודל הכלב. כפי שאתם רואים – העניין מורכב מעט ולכן כדאי ללמוד אותו בנפרד, בהתאם לכלב שיש לכם וגם להכין את מה שדרוש מראש.
פתרון לכל מצב
אם אכן יקרה לכם המקרה המצער של הרעלת כלבים קטלנית, תדעו לפחות שהטיפול בפגר החיה יכול לקבל מענה מצוין. אם זה פינוי הפגר או שרות של קבורת כלב – הכל זמין לביצוע זריז, שיקל עליכם מאוד בשעת הצורך.